Wat is orthomanuele therapie?

De basis van de orthomanuele geneeskunde werd door Dr. Sickesz in 1965 gelegd. Zij ontwikkelde een unieke methode om standsafwijkingen van de wervelkolom en het bekken te corrigeren. In tegenstelling tot  een aantal andere manuele behandelingsmethoden  wordt hierbij aandacht besteed aan de anatomie en stand van elke wervel afzonderlijk en niet alleen van groepen wervels.. Zo vond Dr. Sickesz dat standsafwijkingen van individuele wervels en gewrichten in bepaalde vaste patronen voor konden komen. Een trauma in het verleden (een val, een ongeluk en zelfs geboorteproblemen) of onverwachte forse overbelasting (zwaar vertillen) zou deze standsafwijkingen kunnen veroorzaken.

Orthomanuele geneeskunst is een specialisme dat zich bezig houdt met  de diagnose en behandeling van aandoeningen met foutstanden van wervels of andere skeletdelen wervelkolom, en de invloed daarvan op het zenuwstelsel en organen.

De Orthomanuele therapeut gebruikt in hoofdzaak de vingers om foutstanden van wervels en andere delen van het skelet te corrigeren. Naast pijnklachten van het bewegingsapparaat zelf kunnen deze afwijkingen indirect ook leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid. Omdat het onwillekeurige zenuwstelsel in de buurt van de wervelkolom ligt, kunnen standsafwijkingen hierop van invloed zijn en aanleiding geven tot stoornissen in  organen die  functioneel beïnvloed worden door deze wervels, zoals zenuwstelsel, hart, longen, maag, darmen, nieren en baarmoeder.

Berucht zijn de standsafwijkingen van de bovenste halswervels, die zelfs tot ernstige depressie kunnen lijden, en bij de geboorte tot de z.g. torticollis. Ook de whiplash-afwijking, al dan niet ontstaan door een aanrijding geeft vaak veel klachten, maar kan doorgaans goed gecorrigeerd worden. Veel hardnekkige, onbegrepen klachten elders in het lichaam kunnen herleid worden tot standsafwijkingen van de wervels en het bekken. Correctie hiervan kan nogal eens een wonderbaarlijke genezing tot gevolg hebben

Omdat Orthomanuele therapie in eerste instantie op de wervelkolom wordt toegepast, wordt nogal eens gedacht dat hiermee alleen nek- en rugklachten worden behandeld . De orthomanuele Therapeut zal echter trachten alle foutstanden, ook van de extremiteiten en het bekken te corrigeren, om het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren.